E oficial: Corina Corbu, noul președinte al Instanței Supreme începând din septembrie: Interviul a fost unul echilibrat, corect, constructiv / Reacția lui Tarcea: Orice persoană poate să o conteste

E oficial: Corina Corbu, noul președinte al Instanței Supreme începând din septembrie:  Interviul a fost unul echilibrat, corect, constructiv / Reacția lui Tarcea: Orice persoană poate să o conteste
Publicat: 18/07/2019, 15:43

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, joi, candidatura judecătoarei Corina Corbu pentru funcția de președinte al Inaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), au anunțat reprezentanții CSM.

Corina Corbu, singurul candidat pentru conducerea Instanței Supreme, a fost votată, joi, de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru această funcție. S-au înregistrat șase voturi pentru și trei împotrivă.

Mandatul actualului președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, expiră în septembrie.

Este pentru prima oară când decizia desemnării conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) este luată de Secția de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele României fiind exclus din procedură.

CSM a declanșat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în condițiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Articolul 53 din legea Legea nr. 242/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede că:

„(1) Președintele, vicepreședinții și președinții de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care au funcționat la această instanță cel puțin 2 ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.
(2) Numirea în funcțiile prevăzute la alin. (1) se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(3) Dispozițiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplică în mod corespunzător.
(4) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.
(5) Revocarea din funcție a președintelui, vicepreședinților și președinților de secție ai Înaltei Curți de Casație și Justiție se face de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanței, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător”.

Judecătorul Corina Corbu, votată la șefia Instanței Supreme, a declarat, în urma interviului de la CSM, că nu comentează legalitatea procedurii. Cristina Tarcea a declarat că procedura nu respectă legea, candidatura trebuind în termen de 30 de zile de la vacantarea postului, adică după septembrie.

Judecăctorul Corina Corbu a precizat la ieșirea de la interviul susținut în fața Secției de Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii că nu știe ce se va întâmpla, în ceea ce privește contestarea în contencios a procedurii de desemnare a conducerii instanței Supreme.

„Nu comentez în niciun fel (legalitatea procedurii – n.r.). Interviul a fost unul echilibrat, corect, constructiv, ca orice alt interviu în fața secției pentru judecători a CSM. Acum așteptăm rezultatul. Nu știu (dacă se va deschide calea unei eventuale contestări a procedurii – n.r.). Nu pot să îmi exprim o astfel de opinie (cu privire la termenul prevăzut de lege pentru vacantarea funcției – n.r.), așteptăm rezultatul”, a spus judecătorul Corina Corbu la ieșirea de la interviu.

CSM a declanșat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în condițiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Reacția lui Tarcea: Orice persoană poate să o conteste

Șefa Instanței Supreme a declarat, în urma interviului pentru conducerea ÎCCJ, că nu poate valida o candidatură care nu îndeplinește condițiile legii, că nu a fost consultată în momentul demarării procedurii de numire a conducerii ÎCCJ și că situația de joi este o neglijență în aplicarea legii.

„Eu mi-am expus punctul meu de vedere. Nu pot să validez o candidatură care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege. Orice persoană poate să o conteste”, a spus Cristina Tarcea, la ieșirea de la interviul desfășurat la CSM pentru numirea conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Șefa ÎCCJ a spus că situația de joi, din cadrul interviului pentru numirea unei noi conduceri la Instanța Supremă, nu ține de interpretarea legii, pentru că legea este clară.

„Legea este clară, spune în termen de 30 de zile de la expirarea mandatului. Înainte de modificarea pe care Legea 242 a adus-o Legii 303, articolul 53 făcea o distincție între expirarea mandatului și vacantarea postului și erau două proceduri diferite. La expirarea mandatului, candidaturile se depuneau cu 60 de zile înainte, la vacantarea mandatului se depuneau în 30 de zile după expirare. Acest articol a fost modificat în totalitate prin Legea 242 și a rămas un singur alineat al articolului 53 care spune că candidaturile se depun în termen de 30 de zile de la data expirării mandatului”, a mai adăugat Tarcea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?